6 Şubat 2009

SÜPER LİG HASRETİ ÇEKEN ŞEHİR TAKIMLARI (A-B-C-Ç-D-E)




Futbol, kitleleri peşinden koşturan bir spor dalı. Dünyanın belki de en basit sporu; 2 taştan kale 1 plastik top. Sokak arası, toprak saha, okul bahçesi ne önemi var her yer uygun futbol oynamaya. Kimileri çayırlarda oynamış kimileri milyonların izlediği alttan ısıtmalı çim sahalarda. Kimleri kara lastikle vurmuş meşin yuvarlağa kimileri son model kramponlarıyla. Ortak gaye aynı; KAZANMAK!

Bir tanım geliyor aklıma “fakir toplumların afyonu” futbol. Güya gelişmemiş ülkelerin beyinlerini bulandırmak topluma empoze edilmiş spor dalıymış. Bunu diyenlerin “yirmi iki kişi bir topun peşinden koşuyor anlamıyorum ki mir’im ne anlıyorlar bu futboldan” tezini de savunduklarına inanıyorum. Mahalle’de top oynarken kenarda bizi izleyen tiplerden başkası değil bunlar…

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de kitleler bir şekilde futbol endüstrisinin içinde bulunuyor. Tahmin ediyorum ki dünyanın en fazla yorumcusu/futbolcusu/teknik direktörü/hakemi veyahut en basitinden bilirkişisi bizim ülkemizde. Herkes bilsin, herkes yorumlasın belki de bu işin tadı böyle çıkıyor karşı değilim. Hangimiz kızdırmadık rakip takımdan olan arkadaşımızı takımımız galip geldiğinde. Ya da tuttuğumuz takım kaybettiğinde hangimiz kaçacak delik aramadık…

İstanbul üzerine endekslenmiş başarılı futbol takımı potansiyelimizi ve ezberimizi Trabzonspor bozmuş zamanında ve Anadolu’nun medarı iftiharı olmuş. Değinmek istediğim esas konu Anadolu’da futbol ve Anadolu’nun hiç 1. Lig diğer adıyla Süper Lig görememiş şehir takımları. Anadolu’nun birçok ilinde bulundum ve yaşadım. Bu hasretin yıllarca nasıl sürdüğünü gözlemleme fırsatı buldum. Anadolu şehirlerimizin futbol alt yapısı eksikliğinden maddi sıkıntılarına bir sürü sebepleri var bu hasretin. Sonuçta herkes doğduğu şehrin takımını 1.Lig de görmek ve gurur duymak istiyor bununla. Evet, bu bir gurur ve şehirlerinden söz ettirme vesilesi olarak kabul edilebilir. Hemşehricilik diye bir olgu var ülkemizde. Kendi ilinin takımını desteklemek ve bu kıyasıya yarışın içinde bulunmak istiyor vatandaş. Şehre bambaşka bir hava gelmesi, ekonominin canlanmasını hangi il mensubu istemez ki. Kimileri bir ticari rant peşinde tıpkı şehre askeri birlik veya bir üniversite kurulduğunda yaşanan sevinç gibi. Hava durumlarında bile kendi ilinin ismi okunduğu zaman keyif duymanın ne demek olduğunu iyi biliyorum. Türkiye sadece İstanbul, Ankara veya büyük şehirlerden ibaret değil. Bu belki de bir baş kaldırış kimileri için. Sözü fazla uzatamadan bakalım hangi iller gönderememiş takımlarını 1. Lige’e.

ADIYAMAN - Adıyamanspor: 1946 yılında kurulmuş yıllarca amatör küme 3 ve 2. lig’de mücadele etmiş fakat bir türlü 1. Lige çıkamamışlardır. Şehrin futboldaki en büyük zevki bir derbi havasında geçen Şanlıurfaspor’la yaptıkları karşılaşmalardır.
AFYON- Afyonspor: Birçok isim ve garip hikayelere sahiptir. Yıllar evvel 2. Lig de mücadele etmiş fakat teşvik primleri iddiasıyla tutunamamış 3. Lige dönmüş kulüp kapanmanın eşiğindeyken Afyon Şekerspor olarak ismi değişmiştir. Daha sonra 2005 yılında tekrar kurularak Afyonkarahisarspor olarak faaliyetlerine 3. Lig’de devam etmektedir.
AĞRI – Ağrıspor : 1970 yılında kurulan kulübün en büyük başarısı 3. Lig’de mücadele etmek olmuştur.
AKSARAY – Aksarayspor: 1967 yılında kurulan siyah beyaz renklere sahip olan kulüp şu anda TFF 3. Lig’de mücadele ediyor. Ulaşabildiği en büyük başarıyı TFF 2. Lig B kategorisi olarak yakalamıştır.
AMASYA – Amasyaspor: 1968 yılında amatör olarak kurulmuştur. Yeşil beyazlı ekibin en büyük başarısı TFF 3 Lig’e yükselebilmesi olmuştur. Şu an amatör kümede 3. Lige tekrar çıkabilme mücadelesi veriyor.
ARDAHAN- Ardahanspor: Amatör olarak kurulup amatör olarak futbol hayatına devam eden kulüp. En renkli dönemi 2007-2008 sezonunda Senegal’den getirdikleri 2 futbolcunun transferidir. Ardahanspor 1. Amatör kümede mücadelesini sürdürüyor.
ARTVİN- Artvin Hopaspor: 1969 yılında kurulan bu renkli kulübün en önemli başarısı 2. Lig ve 3. Lig’de mücadele etmiş olması. Bu sene 3. Lig’den 2. Lig kategori gruplarına dönmesine kesin gözle bakılıyor.
BARTIN- Bartınspor: 1935(?) yılında kurulan kulübün en büyük başarısı 1997-1998 yıllarında 3. Lige yükselmesidir. Aynı sene amatör kümeye düşmüştür ve şu an yoluna amatör kümede devam ediyor.
BATMAN- Batman Petrolspor: 1960 yılında kurulmuştur. Batman Petrolspor'un en büyük başarısı 2. Lig play off yarı finalı oynamak olmuştur. Şu anda 3. Lig’de mücadelesini sürdürüyor.
BAYBURT – Bayburtspor: TFF. 3. Ligde mücadelesini sürdürüyor ve bu takımın şimdiye kadar yakaladığı en büyük başarı.
BİLECİK – Bilecikspor: 1984 yılında kurulan 3.Lige yükselmek için oynanan terfi maçlarında başarılı olarak 3.Lige yükselmiş ve profesyonel futbol takımı olmuştur.1987 yılında tekrar amatör kümeye düşmenin ardından ertesi sene tekrar 3.Lige yükselmiştir. 1989-90 sezonu hariç hep 3. ligde oynayan kulüp, 2007 - 2008 sezonunda TFF 3.Lig 4. Grupta 15. olarak Amatör kümeye düşmüştür.
BİNGÖL- Bingölspor: 1970 yılında kurulan kulüp en büyük başarısını şu an bulunduğu 3. Lig’e kalarak göstermiştir.
BİTLİS- Bitlisspor: Şu an amatör kümede mücadele veren sarı-siyahlı ekibin en büyük başarısı 3. Lig’e yükselmiş olmasıdır.
BURDUR- Y. Burdurspor: Amatör olarak kurulan kulübün en büyük başarısı şu an mücadele ettiği 3. Lig’e yükselmesidir.
ÇANKIRI- Çankırı Bldspor: 1992 yılında kuruldu. 2. Lig B kategorisinde mücadele eden Çankırı Belediyespor’un şu an ki bulunduğu konum ilin en başarılı futbol dönemini yansıtıyor. 3. Lig de fırtına gibi esen Belediyespor da hedef, önce ikinci lige yükselmek ve daha sonra gidebildiği yere kadar gitmekti. Belediyespor bu hedefinden ilkine 2. lig B’ye yükselerek elde ederken, bazı şansızlıklardan dolayı A kategorisi çıkabilme hedefine ise bir türlü uluşamadı.
ÇORUM- Çorumspor: Çorumspor’un 3. Lig serüveni 1 Ekim 1967 tarihinde İstanbul’daki Beyoğlu yenilgisiyle başlamıştı. Çorumspor sahasındaki ilk maçı Ceyhanspor'a karşı oynamış ve 2-1 kazanmıştı. İlk sezon Düzcespor ‘un şampiyonluğu ile sonuçlanırken Çorumspor 32 maçta topladığı 28 puanla Düzcespor , Nazillispor, Kırıkkalespor , Beyoğluspor, İskenderunspor ve Elazığspor’un ardından 7. Oldu.
DÜZCE- Düzcespor: 1967-1968 amatör futbol sezonunda Türkiye şampiyonu olarak profesyonel kulüp olma hüviyeti kazandı. İlk kulüp başkanı Atıf Bilginen'dir. Profesyonel ligdeki ilk yılında şampiyon olarak ikinci milli ligine çıkan Düzcespor, 1969-1970 sezonunda 3. Lige düşmüş, 1976-1977 sezonunda 2.Lige çıkmış, 1988-1989 sezonunda 3. Lige düşmüş, 1993-1994 sezonunda tekrar 2. Lige çıkmış, 1997-1998 sezonunda bir kez daha 3.Lige düşmüştür.
EDİRNE- Edirnespor: Renkleri sarı-kırmızıdır. 1966 yılında kurulan kulüp, uzun yıllar 2. ligde oynamıştır. En iyi sezonunu 1994-1995 sezonunda yaşayan Edirnespor, 2.Lig 1.Grupta İstanbulspor'la beraber ligi ilk iki sırada tamamlayarak Yükselme Grubuna çıkmıştır. 1995 yılı Edirnespor'un Süper lige en çok yaklaştığı sezon olmuştur. 1999 yılında mali ve teknik sorunlardan dolayı 3.lige düşen Edirnespor, dört yıl bu ligde oynadıktan sonra amatör kümeye düşmüştür. 2003 yılından beri amatör ligde mücadele etmektedir.
ERZİNCAN- Erzincanspor: 1968 yılında kurulmuş futbol takımı. Takımın renkleri Kırmızı - Siyah'tır. Takımın stadı 13 Şubat Stadı'dır. Futbol takımının en büyük başarısı 1997-1998 sezonunda 1. Lig'e terfi maçında yarı finalde Sakaryaspor'la karşılaşmış, normal süresi 0-0 biten karşılaşmayı uzatmalarda 4-1 kaybederek elenmiştir. 2007-2008 sezonunda TFF 2. Lig'de mücadele etmiş, sezon sonunda TFF 3. Lig'e düşmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder